Tel: 06 - 151 548 27 info@pedio.nl

Project: Website-optimalisatie met focus op content

Initiële vraag: zou je ons willen helpen om meer bezoekers naar de website te halen?

Plan van aanpak project:
Als eerste ben ik aan de slag gegaan met een website-analyse. Ik heb in kaart gebracht hoe de website er op dat moment voor stond en welke verbeteringen er als eerste moeten gebeuren. In dit geval zat de website technisch goed in elkaar. Ook de authoriteit was uitstekend. De reden van het lage aantal bezoeken had te maken met het gebrek aan content. Er stond te weinig relevants op de website. 

Hier zijn we dus mee aan de slag gegaan. Ik heb een zoekwoordenonderzoek en concurrentie-analyse gedaan om te zien waar mensen op zochten, welke informatiebehoefte ze hadden en op welke websites de best presterende content stond. Op basis van deze uitkomsten zijn we zelf aan de slag gegaan met teksten. Deze teksten hebben we vervolgens geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Dat dit een succes is geworden is een understatement, kijk maar naar onderstaande resultaten. 

Casestudy seo en contentmarketing

Hierboven zie je in de websitestatistieken dat dit goed geslaagd is. Je ziet de gegevens van afgelopen periode, vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. De exacte periode is geblurd ivm concurrentie. Dit is ons gelukt door teksten te schrijven die iets toevoegen voor de bezoeker. Teksten met een doel en geschreven voor een bepaalde doelgroep. De organisatie laten zien en uitleggen waar ze goed in zijn. De bezoeker wordt geïnformeerd en ervaart wat de organisatie voor hem of haar kan betekenen.

Bovenstaande overzicht laat precies zien wat de toegevoegde waarde is van content en SEO. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

SEO en content zorgen voor meer bezoekers

Zoals je kunt zien is het aantal websitebezoeken met 421% gestegen. Bezoekers die de website nog niet eerder hebben bezocht, weten de website te vinden (aantal nieuwe gebruikers). Ook komen de bezoekers vaker terug (aantal nieuwe gebruikers t.o.v. aantal sessies). Hier ga ik bij de volgende afbeelding dieper op in.

SEO en content zorgen voor de juiste bezoekers

Meer bezoekers is leuk, maar je hebt er vrij weinig aan als dit de verkeerde bezoekers zijn. Als mensen op zoek zijn naar een bepaald product of een bepaalde dienst die jij aanbiedt, dienen vooral zij op jouw website uit te komen.

SEO en content zorgen ervoor dat de juiste informatie aansluit op de informatiebehoefte van de bezoeker. Hoe beter dit op elkaar afgestemd is, des te beter scoort je website in Google en in je eigen resultaten. Dat dit deze organisatie goed gelukt is, laten de statistieken zien.

Het bouncepercentage is significant verbeterd, van 91% naar 32%. Eerder klikte 91% van de websitebezoekers gelijk weg, zonder een andere pagina te bezoeken. Dit is nu nog maar 32% (een heel mooi percentage). Dit geeft aan dat de websitepagina’s veel beter aansluiten op wat de bezoeker van te voren verwacht als hij/zij doorklikt op de website.

Dit zie je ook terug in de pagina’s per sessie en de gemiddelde sessieduur. Een bezoeker blijft langer op de website (leest informatie en bekijkt afbeeldingen of video’s). Ook bekijkt de bezoeker meer pagina’s. De bezoeker heeft ook simpelweg meer pagina’s om te bekijken, maar de sessieduur laat zien dat deze pagina’s ook gewoon gelezen en bekeken worden. Dit is een duidelijke indicatie dat de informatie aansluit op wat de bezoeker verwacht en nodig heeft.

Een tevreden bezoeker, maakt een tevreden Google. En dit leidt weer tot meer bekendheid en resultaat.

Casestudy seo en contentmarketing Bandwerk 2

De invloed van SEO en content op websitebezoekers

Er kunnen tig redenen zijn dat een website meer bezoekers trekt. Ik kan met SEO en content zeker niet alle eer opstrijken. Voorbeelden als brochures, netwerken, tevreden klanten dragen allemaal bij aan de naamsbekendheid van een bedrijf en een website. In de afbeelding hierboven is de toename in websitebezoekers verder ontleed. Hieronder leg ik uit hoe SEO en content hier direct of indirect invloed op uitoefent.

Direct invloed

SEO/content hebben een direct invloed op de websitebezoekers uit ‘organic search’ en ‘social media’. Organic search zijn de bezoekers die vanuit een zoekopdracht op een zoekmachine naar je website zijn gekomen. Door content te combineren met SEO zorgen we ervoor dat de website interessant is voor zowel de bezoeker, als voor Google. Organische zoekresultaten is in de statistieken het belangrijkste gegeven voor een strategie als SEO/content.

Het aantal bezoekers vanuit een zoekmachine is gestegen met 287%. We hebben social media gebruikt om volgers op de hoogte te houden van de werkzaamheden en de nieuwe content. Het aantal bezoekers die hieruit voortkwamen is gestegen met 255%. Dit kunnen we met recht tot missie geslaagd bekronen. De website is veel beter zichtbaar geworden.

Indirecte invloed

Betere zichtbaarheid zorgt ook voor meer bekendheid. Deze toename in bekendheid zie je terug in het percentage ‘direct’. Het aantal mensen dat de website kent en gelijk intypt, is gestegen met 305%. De betere zichtbaarheid heeft hier niet in zijn eentje voor gezorgd, wel zeker aan bijgedragen.

Hetzelfde geldt voor ‘referral’. Dit is het aantal bezoekers dat van een andere website doorklikt naar de eigen website. Een zichtbare website vol interessante informatie wordt vele malen sneller doorgelinkt door andere websites. Ook dit blijkt uit de stijging, van 255%.

 

Mooi spul

Al met al kan ik zeggen dat het een geslaagd project was. Niet alleen hebben is de website gecomplementeert met content, we hebben deze content op de juiste manier en voor de juiste doelgroep geschreven. De samenwerking was top en de resultaten mogen er zijn! Heb jij nou een vraag of probleem met (bekendheid/vindbaarheid van) je website? Stuur ons een bericht!

Contactgegevens

Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio en online strateeg en analist. Samen met mijn team zorg ik voor een optimaal advies en/of uitvoering op het gebied van (online) marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.

Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let’s connect!