Ik kan blijven doorgaan over het belang van datagedreven werken. Het is gewoon een mooi onderwerp! Via onderstaande uitleg ga ik jullie meenemen in wat er gebeurt als je de daad bij het woord voegt. Welke Google Analytics gegevens belangrijk zijn en waar ze voor staan.

Zie hierboven de resultaten van een afgelopen project dat ik heb mogen doen. Het overzicht dat je ziet is het aantal websitebezoeken. Dit is ook wat de opdracht was: ‘kun je ons helpen om meer bezoekers naar de website te krijgen’. Dat is goed gelukt! Zonder advertenties.
De vergelijking die je ziet is van een periode van twee maanden, vergeleken met de periode daarvoor. En nee, het is geen seizoensproduct of -dienst. Gewoon de juiste cijfers. 😊
Door middel van een analyse heb ik achterhaalt wat de informatiebehoefte is van de doelgroep en hierop content ontwikkeld. Met de juiste structuur voor zoekmachines. In dit artikel ga ik de verschillende cijfers uitleggen en waar deze stijging vandaan komt.

Google Analytics gegevens: Acquisitie
Als verdieping van de optimalisatie-resultaten ga ik jullie uitleggen waar de cijfers voor staan en wat je eruit op kunt maken. Het geeft je gelijk een inzicht in welke gegevens belangrijk zijn. We beginnen bij de groep ‘Acquisitie’. Dit staat voor de websitebezoekers en hoe ze verdeeld zijn. Eerste subgroep: de sessies (groen omlijnt).
Sessies staat voor het aantal websitebezoeken. Dus hoe vaak iemand op je website is gekomen. Voordat diegene op het kruisje klikt. Gaat diegene na een uur weer op je website, dan start een nieuwe sessie.
In dit project zie je dat het aantal websitebezoeken met 421% is gestegen, van 242 websitebezoeken naar 1260. Een gigantische sprong vooruit!

De volgende verdieping. Deze keer: de gebruikers. Dit staat voor de websitebezoekers. Je ziet hier twee groepen staan (gebruikers en nieuwe gebruikers). Gebruikers staat voor het aantal verschillende IP-adressen. Hoeveel verschillende huishoudens of organisaties je website bezoeken.
Nieuwe gebruikers staat voor het aantal IP-adressen dat je website voor het eerst bezoekt. Nieuwe gebruikers kun je dus opvatten als het aantal bezoekers die je nieuw heb weten te bereiken. Nieuwe en daarmee potentiële klanten.
In deze resultaten zie je dat dit aantal beide met bijna 300% is gestegen. In dit geval is het logisch dat dit percentage gelijkwaardig is. Omdat we van een relatief laag aantal af kwamen. Naar verloop van tijd wil je dat voor ‘gebruikers’ stijgt. Als alleen het aantal nieuwe gebruikers blijft stijgen, betekent dit vaak dat je website niet interessant wordt gevonden. Omdat de mensen niet terugkomen.

Google Analytics gegevens: bezoekersgedrag
De volgende hoofdgroep heet ‘Gedrag’. Dit staat voor hoe je websitebezoekers zich gedragen op je website. Bovenstaande afbeelding en omlijning geeft het een onderdeel van dit bezoekersgedrag weer. Met eerst het gegeven die je kunt leiden naar de eerste reactie op je website: het bouncepercentage.
Dit percentage staat voor het aantal mensen dat na het bereiken van de website weg klikt zonder een volgende pagina te bezoeken of op een knop te drukken. Als je website bestaat uit één pagina is het logisch dat de bounce hoog is.
In deze website was dit niet het geval, er waren meerdere pagina’s. Dus hier was het niet goed dat de bounce zo hoog was. Dit percentage is dan ook drastisch naar beneden gebracht. Op verschillende manieren: door kwaliteit toe te voegen op de pagina’s, door de pagina’s goed op elkaar af te stemmen is, door logische links en knoppen aan te brengen en door een overzichtelijke menustructuur aan te brengen.

De laatste twee van de gegevens: het gedrag van de bezoekers. Dit zijn twee belangrijke gegevens.
Pagina/sessies staat voor het aantal pagina’s er op je website bekeken worden met een sessie. De gemiddelde sessie duur is het gemiddelde van hoe lang een bezoeker op je website is. Uit deze gegevens haal je op hoe je website bekeken wordt.
Zeker als je informatie op je website hebt staan (wat 8 van de 10 websites hebben) is het goed dat je bezoeker tijd op je website doorbrengt en pagina’s bezoekt. Het geeft jou als bedrijf de gelegenheid om goed duidelijk te maken wie je bent, waar je voor staat en hoe je werkt. De bezoeker maakt een geïnformeerde beslissing om bij je te kopen of om iets aan te vragen. Dat is wat je wilt.
In bovenstaande project hebben we hier geweldige resultaten voor gehaald. De website betreft een dienstverlening en het is goed dat beide metrics behoorlijk gestegen zijn.
Google Analytics gegevens analyseren
Het is bij het analyseren en rapporteren dat je een zo compleet mogelijk beeld krijgt. En dat je data op de juiste manier interpreteert. De volgende stap is om de data om te zetten in duidelijke acties. Deze acties voer je uit en met de data analyseer je welke impact deze acties hebben op de resultaten. Als je dit een aantal keer gedaan hebt, weet je precies welke soort werkzaamheden het meeste impact en resultaat opleveren.
Op die manier geeft data je de leidraad die je nodig hebt om verspillingvrij te werken. Je weet immers wat goed werkt en waar je aan moet werken. Daarmee is de kans op optimale resultaten aanzienlijk groter als wanneer je maar wat doet.
Wil jij de data goed hebben staan? Wil je een rapportage die iedere maand duidelijk aangeeft waar de meeste kansen liggen? Stuur me dan een mail en we plannen een kennismaking in.
Contactgegevens
Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio. Samen met mijn partners zorg ik voor een optimale websites en campagnes op het gebied van online marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.
Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let's connect!