Tel: 06 - 151 548 27 info@pedio.nl

8 redenen waarom een website belangrijk is

 

In dit artikel leg ik uit waarom een website zo belangrijk is en wat je er zoal mee kunt doen. Websites zijn een steeds belangijker onderdeel van ons leven, zowel zakelijk als privé. We leven in een digitaal tijdperk. De zoektocht start en/of eindigt online. Dit is door corona nog extra in een stroomversnelling gekomen. Wil je vandaag de dag succesvol zijn met je bedrijf, dan is een goede website bijna onmisbaar.

Een website is een fantastisch middel waar je geweldige dingen mee kunt doen. Meer dan met elk ander middel. Hieronder geef ik 8 redenen:

  1. Informatie overdragen
  2. Online klantenservice
  3. Organisatie laten zien
  4. Nieuwe mensen bereiken
  5. Betrouwbaarheid verhogen
  6. Omzet halen
  7. Informatie binnenhalen
  8. Controle houden

1. Informatie overdragen

Een belangrijkste reden voor een website is om informatie over te dragen. Informatie over het bedrijf: wie jullie zijn, wat jullie doen en hoe jullie dat doen. Je laat bezoekers jullie diensten en/of producten zien. En legt uit waarom jullie de juiste keuze zijn.

Anderzijds kun je een platform zijn om informatie uit te wisselen. Klanten, medewerkers en andere relaties halen informatie op en/of voegen informatie toe. Denk hierbij aan scholen, fora of social media.

2. Online klantenservice

Het internet wordt het meeste gebruikt om vragen te beantwoorden. Hier kun je als bedrijf goed op inspelen. Vragen kunnen over van alles gaan. Ook over jouw product of dienst. Jullie zijn uiteraard de beste partij om hier antwoord op te geven. Het mooie aan internet is dat je deze vragen op ieder moment van de dag kunt geven. Ook buiten kantoortijden.

En deze vragen hoeven niet door een medewerker beantwoord te worden. Dit kan jullie website doen. Scheelt veel tijd! Door goed antwoord te geven op een vraag laat je bezoekers zien dat jullie organisatie kennis van zaken hebben. Zo kan een bezoeker contact met jullie opnemen of zelf jullie product/diensten afnemen.

Voor bezoekers is het een laagdrempelig manier om jullie organisatie te koppelen aan een antwoord. Wat de mogelijkheden zijn, wat de prijzen zijn, wat de voordelen zijn en waar dit te verkrijgen is. Als deze vragen op de gewenste manier beantwoord worden, is de kans groot dat je er een klant bij hebt.

3. Organisatie laten zien

Met je website laat je zien wie jullie als organisatie zijn en wat jullie belangrijk vinden. Welke normen en waarden er zijn. Hoe jullie te werk gaan en welke doelen jullie hebben. Je geeft als het ware een virtuele rondleiding in jullie kantoor. Een goede website sluit dan ook goed aan bij jullie bedrijfscultuur. Dit is wat jullie onderscheidt van de concurrentie. Bezoekers kunnen zich hiermee identificeren.

Je laat verder letterlijk zien waar jullie gevestigd zijn. Als een soort online visitekaart. Met naam, adres, telefoonnummer, e-mail en openingstijden. Op deze manier worden jullie ook door Google Maps gevonden. En navigeren mensen makkelijker naar jullie kantoor. Zeker bij lokale bedrijven of voor bedrijven met meerdere verkooplocatie is dit erg interessant.

4. Nieuwe mensen bereiken

Een website is bij uitstek geschikt om nieuwe mensen te bereiken. En hiermee de naamsbekenheid fors te verhogen. Vaak is het zo dat mensen internet gebruiken om een probleem op te lossen. Deze zoektocht start in 95% van de gevallen op Google. Als jij als bedrijf de oplossing hebt, is het zaak om dit aan deze mensen duidelijk te maken. Dit doe je door je website te optimaliseren voor zoekmachines (SEO) en deze mensen (contentmarketing). Zo komt jouw website als resultaat naar voren als iemand een zoekopdracht intypt.

Dit is de beste manier om nieuwe mensen te bereiken. Je bereikt namelijk niet alleen veel mensen, maar je bereikt de mensen die voor jou het meest interessant zijn. Mensen die een probleem hebben die jullie als organisatie kunnen oplossen. Gooi je een advertentie in de krant, dan is die advertentie relevant voor misschien 5% van deze mensen. Dit is bekendheid die erg inefficiënt is. Met websites en zoekmachines is dit een heel ander verhaal.

5. Betrouwbaarheid verhogen

We hebben al gezegd dat je met een website kunt laten zien dat je kennis van zaken hebt. Maar dit kun je extra versterken door de betrouwbaarheid te vergroten. Zo kun je laten zien dat jullie veel projecten hebben gedaan en dus veel ervaring hebben. Of dat jullie voor grote partijen werken. Dat jullie prijzen hebben gewonnen of aan verschillende keurmerken/certificaten hebben.

Een andere belangrijke factor is beoordelingen en reviews. Klanten en relaties laten weten of ze tevreden zijn met de samenwerking en/of aankoop. Nieuwe bezoekers kunnen zo goed inschatten of jullie betrouwbaar zijn. Dit is als de beoordelingen overwegend positief zijn natuurlijk. Een extra voordeel is dat jullie concrete feedback krijgen. En zo weten wat jullie sterke- en verbeterpunten zijn.

6. Omzet halen

De belangrijkste reden voor veel bedrijven is natuurlijk dat je met een website veel omzet kunt halen. De makkelijkste manier om dit te doen is om producten rechtstreeks op de website te verkopen: met een webshop. Dit is vooral mogelijk als jullie organisatie producten verkopen. Door je website op een slimme manier in te richten, zorg je ervoor dat een bezoeker uiteindelijk jullie website afsluit na het doen van een online aankoop.

Bij een dienstverlening vraagt het om een andere aanpak. Waar je overigens ook veel omzet mee binnenhaalt. Hierbij gebruik je de website om aanvragen binnen te krijgen. Aanvragen voor een gesprek, contact, samenwerking, opdracht, bezoek, enzovoorts. Zodat de weg naar de opdracht zo dichtbij mogelijk is.

7. Informatie binnenhalen

Een goede website levert veel informatie voor haar bezoekers. Maar wist je dat dit andersom ook zeker het geval is? Je website is een onschatbare bron van informatie. Informatie die je heel goed kunt gebruiken. Inzichten in hoe je bezoekers zich gedragen op de website. Waar komen ze vandaan? Welke probleem (zoekopdracht) hebben ze? Hoeveel mensen kopen iets of doen een aanvraag? De mogelijkheden en inzichten zijn geweldig!

Deze informatie kun je vervolgens weer gebruiken om je product- of dienstverlening uit te breiden. Of op een andere manier in te richten. Je kunt je website zo goed mogelijk af te stemmen op zoekmachine en bezoeker. Je kunt je andere marketing- en communicatiemiddelen hierop afstemmen. Alles om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen en hiermee mee veel meer omzet binnen te halen.

Je ziet de hele reis van de klant: van informatie verzamelen tot aankoop. Welke pagina’s worden gelezen, waarop geklikt wordt en welke pagina de doorslag geeft tot aankoop. Deze informatie vind je niet in fysieke winkels en kantoren, waar je alleen de daadwerkelijke aankoop of aanvraag krijgt. Ik kan lang doorgaan over de mogelijkheden. Ik heb er zelfs een apart artikel over geschreven. Ik zal hem hieronder zetten.

8. Controle houden

Sommige organisaties kiezen ervoor om een sociaal medium te gebruiken als website. Alhoewel social media een snel en krachtig middel is om je doelgroep te bereiken, zou ik hier toch voor waken. Zeker als dit het enige middel is of als je hier heel veel tijd spendeert. Het is namelijk een onzeker middel. Je bent altijd overgeleverd aan een externe partij.

Stel jullie hebt een kanaal op Instagram met 20.000 volgers. Hier hebben jullie vijf jaar over gedaan. Wat nou als het kanaal ermee stopt? Of het algoritme enorm aanpast (wat recent daadwerkelijk het geval was)? Of je kanaal om welke reden dan ook verwijdert? Dan kost het veel tijd en geld om dit weer op te lossen!

Daarnaast is het zo dat je inzichten op social media erg beperkt zijn. Je krijgt een aantal standaard gegevens en data. Het is niet mogelijk om de diepte in te gaan met deze data.

Als laatste is het zo dat je te maken hebt met commerciële rakkers. Gigantische bedrijven die goud geld verdienen met jouw moeite, in de vorm van data. Dan zorgen ze er door de aanpassingen in de algoritmes ook nog eens voor dat het steeds moeilijker is om nieuwe mensen te bereiken. Tenzij je gaat adverteren.  

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio en specialist in het optimaliseren van websites. Samen met mijn team zorg ik voor een optimaal advies en/of uitvoering op het gebied van (online) marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.

Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let’s connect!