Tel: 06 - 151 548 27 info@pedio.nl

Hoe komt mijn website hoger in Google? – Als je een website hebt of laat maken, zou het mooi zijn dat je ook websitebezoekers krijgt. Maar dan moeten de mensen (en vooral je doelgroep) weten dat je organisatie bestaat en wat ze aan je hebben. En ze moeten je website kunnen vinden in Google. Contentmarketing en SEO zijn hier perfect voor. Deze twee marketinginstrumenten kennen nog niet echt een eenduidige beschrijving. Vooral omdat de rol van beide instrumenten door de jaren heen veel veranderingen kent. Om duidelijkheid te scheppen beschrijf ik in dit artikel wat contentmarketing is en wat SEO is. Ook leg ik uit hoe beide instrumenten elkaar versterken en beide leiden tot meer en betere websitebezoeken. En zorgen voor een hogere positie in Google.

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimalization (zoekmachineoptimalisatie) en is een vorm van marketing waarbij je je website zo interessant mogelijk maakt voor zoekmachines. Zodat je website bij zoekopdrachten bovenaan komt te staan. SEO bestaat uit drie kernpunten:

  • content (Bevat de website goede en voldoende informatie? Sluit de informatie aan bij de zoekopdracht?)
  • techniek (Is de website en de onderliggende pagina’s gestructureerd opgebouwd? Is de laadtijd goed?)
  • autorisatie (Heeft de website veel bezoekers? Blijven ze lang op de website? Wordt de website veel aanbevolen door andere websites?)

Het doel van zoekmachines is om websitebezoekers zo lang mogelijk op het internet te houden en de bezoekers te voorzien van websites die zo goed mogelijk aansluiten op de zoekopdracht. Websites die hierin bijdragen krijgen pluspunten en zullen eerder worden getoond dan website die dit niet doen. Om te bepalen of websites goed zijn, is een ingewikkeld en zeer uitgebreid systeem ontwikkeld: een algoritme. Op basis van zo’n 400 verschillende punten worden websites beoordeeld in de juiste volgorde gezet.

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een vorm van marketing waarbij je je organisatie en website inhoudelijk interessant maakt en laat aansluiten op je gedefinieerde doelgroep. Daarbij speel je strategisch in op de informatiebehoefte, met behulp van relevante en waardevolle informatie. Dit kan met tekst, beeld of combinaties. De content is gericht op het aangaan, onderhouden en/of optimaliseren van klantrelaties.

Met contentmarketing zorg je er dus voor dat je informatie biedt aan je doelgroep. Op het juiste moment en in de juiste vorm.

Als je dit structureel, op het juiste moment en bij het juiste publiek doet, kun je dit publiek omzetten in klanten. Ook zullen ze je zien als een waardevolle bron van informatie. Het stimuleert vertrouwen, positieve ervaringen, autoriteit en het belangrijkste: omzet.

Creëren van content

Bij het creëren van content maak je gebruik van communicatiemiddelen. Het belangrijkste is wel dat de middelen strategisch zijn. Dus inhoudelijk op elkaar aansluiten, elkaar versterken en voor de doelgroep zijn ontwikkeld. Alleen zo krijg je de gewenste aandacht van het gewenste publiek.

Enkele voorbeelden van middelen:

Vindbaar maken van content

Vroeger kostte het veel tijd, geld en energie om je informatie bij de juiste personen te krijgen. Het beschikbare drukwerk was lastig om snel bij veel mensen te krijgen. Waardoor je niet aan een grote groep kon laten weten dat je interessante informatie, producten en/of diensten voor hen had. Bedrijven waren overgeleverd aan drukwerk, de eigen zaak of kraam en mond-tot-mondreclame. Als je in het zuiden van het land zat met je bedrijf, was het erg moeilijk om daar al bekend te worden. Laat staan in de rest van het land of zelfs internationaal.

Tegenwoordig kan dat uitstekend, dankzij het internet. Nagenoeg iedereen kan op elk moment online naar informatie zoeken en dit eventueel met anderen delen. En een heel groot pluspunt is dat je online ook nog kunt meten hoe je content het doet. Waardoor je effectief en efficiënt verbeteringen kunt aanbrengen op je content. Als bedrijf is je content veel beter te vinden en beter te promoten. Zeker met de intrede van de zoekmachines. 93% van de online ervaringen begint namelijk met een zoekmachine.

Om de vindbaarheid en de promotie van je content optimaal te laten werken is het belangrijk dat je content tegenwoordig:

  • aansluit op de informatiebehoefte van je doelgroep;
  • geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO);
  • waardevol en aantrekkelijk is, waardoor het gewaardeerd en eventueel gedeeld wordt;
  • gedeeld en gepromoot wordt binnen de juiste media;
  • overtuigend is, zodat het leidt tot het doel dat je hebt opgesteld.

Hoe vullen SEO en contentmarketing elkaar aan?

Kort gezegd ligt de focus van SEO meer op zoekmachines en de focus van content meer op je doelgroep. SEO vergt een goed analytische vermogen, om constant op zoek te gaan naar verbeteringen en nieuwe kansen. Content vergt wat meer creativiteit en inbeeldingsvermogen. Om daadwerkelijk te schrijven over hetgeen naar waar je doelgroep op zoek is. Ook is het de kunst om hier de juiste toon in te kiezen.

Het is binnen je website een constante wisselwerking tussen dat wat Google wil en wat je doelgroep wil. Heb je hier de juiste balans in gevonden dan werken content en SEO samen voor je uiteindelijke doel: hoog komen in de organische (onbetaalde) zoekresultaten, websitebezoekers overtuigen van je toegevoegde waarde en omzet genereren.

Content werd vroeger als een onderdeel van SEO gezien. Je ziet echter dat online content steeds meer verschuift naar een apart onderdeel, met aparte specialisten. Ook omdat er andere skills nodig zijn, zoals ik hierboven aangaf. Er zijn verder nog twee belangrijke redenen voor de verschuiving: Google wordt steeds slimmer en de concurrentie neemt toe.

Google wordt steeds slimmer

Vroeger bestond SEO uit een paar trucjes, waarmee je Google vrij simpel om de tuin kon leiden. Met die trucjes stond je website vrij snel bovenaan. Die tijd is geweest. Het algoritme van Google bestaat inmiddels uit meer dan 400 verschillende punten. Een deel van deze punten zijn bekend bij de specialisten. Maar is ook nog een deel die je alleen kunt achterhalen met ervaring en het uittesten van verschillende strategieën. Google laat hier nog niet zoveel over los.

Concurrentie neemt toe

Er komen elke maand honderden websites bij, dus wordt de concurrentie ook steeds groter. De belangrijkste manier om je te onderscheiden van deze concurrentie is met SEO en content. Door de inhoud van je website zo te maken dat hij perfect is afgestemd op je doelgroep en op Google. De bezoekers willen graag snel en goed geholpen worden. Informatie waar ze wat aan hebben en e ze helpt om de juiste keuze te maken. En Google wil dit graag faciliteren met de beste websites. 

Door waardevolle informatie te maken en dit op de juiste manier aan te bieden zijn beide partijen tevreden. Je bezoeker heeft zijn of haar doel behaald en Google heeft de juiste website gepresenteerd aan deze bezoeker. Door beide partijen te voorzien in hun behoefte ga je met je website hoger in Google. Zodat je weer meer mensen kunt helpen. En er meer bezoekers naar je website komen. Win-win-win.

Wil jij meer en betere websitebezoeken met je website? Neem dan contact met me op.

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio en specialist in het optimaliseren van websites. Samen met mijn team zorg ik voor een optimaal advies en/of uitvoering op het gebied van (online) marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.

Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let’s connect!