Tel: 06 - 151 548 27 info@pedio.nl

Wat is SEA? De basisprincipes van zoekmachine adverteren

Zoekmachinereclame (SEA) is een tak van zoekmachinemarketing (SEM). SEA staat voor search engine advertising en houdt dus in dat je gaat adverteren op zoekmachines. Zoekmachines zijn zo ingericht dat de eerste resultaten op een zoekopdracht bestaan uit advertenties. Vervolgens komen de rest van de zoekresultaten (ook wel organische resultaten genoemd). Deze organische resultaten verdien je, met een goede website en goede SEO.

Dit is dan ook gelijk het grootste verschil tussen SEO en SEA. Beide marketingmiddelen zijn gericht op zoekwoorden. Voor SEA betaal je voor je plek in het overzicht en met SEO verdien je je plek in het overzicht. Dit wil niet zeggen dat het ene beter is dan het andere. Per situatie is het afhankelijk wat de beste strategie is om je doelen te behalen. Ze zijn ook heel goed samen te gebruiken.

 

Hoe werkt SEA?

Het principe van zoekmachine adverteren is vrij eenvoudig. De eerste stap bij het promoten van je bedrijf bij zoekmachines als Google, Bing of Yahoo is het definiëren van de zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf. Het is daarom essentieel om de belangrijkste zoektermen te identificeren die worden gebruikt om vergelijkbare websites en aanbiedingen te vinden. Zodra je deze reeks sleutelwoorden heeft, kun je beginnen met het maken van een concepttekst voor je advertentie.

Vervolgens moet je bepalen hoeveel je bereid bent te betalen voor een gebruiker om op jouw advertentie te klikken. De positie van je advertentie in de resultaten kan je ook een voordeel opleveren ten opzichte van je concurrenten, maar dit is slechts een van de vele factoren waaruit een succesvolle SEA-campagne bestaat. Met veel te overwegen tijdens het advertentieproces, zal een SEA-specialist veel tijd investeren in elke fase van het ontwikkelen, uitvoeren en onderhouden van online marketingcampagnes.

In het voortraject is het belangrijk om rekening te houden met budgetten en regionale beperkingen. De bestemmingspagina’s waarnaar jouw advertentie linkt, moeten vervolgens worden geoptimaliseerd. Nadat de advertentie vervolgens is geactiveerd, kunnen de prestatiegegevens worden geanalyseerd en marketingmethoden worden verfijnd.

Om een ​​advertentie het gewenste effect te laten hebben, is het niet ongebruikelijk dat adverteerders hun tekst meerdere keren moeten herschrijven voordat ze een aansprekende tekst hebben gemaakt met soepel geïntegreerde trefwoorden.

 

Hoeveel kost SEA?

Het grote voordeel van adverteren op zoekmachines is dat je pas betaald als er een actie plaatsvindt. Adverteren in zoekmachines werkt namelijk op basis van kosten per klik (CPC), dus je betaald alleen wanneer een gebruiker op een advertentie klikt en wordt doorgestuurd naar jouw website (bestemmingspagina).

De kosten voor een klik heeft te maken met twee zaken: de concurrentie van het zoekwoord en de kwaliteitscore van je website en advertentie. Voor elke ingevoerde zoekopdracht controleert de zoekmachine de zoektermen om te bepalen welke advertenties relevant en nuttig zijn voor de gebruiker.

Best gerangschikte advertenties = hoogste CPC-bod x kwaliteitsscore

 

Kosten per klik (CPC)

Met CPC-biedingen bepaal je als adverteerders de maximale prijs die je bereid bent te betalen voor een klik op jow advertentie. Hoe hoger de concurrentie, hoe hoger de prijs. Via vaste maand- en dagbudgetten kun je precies bepalen hoeveel geld er dagelijks aan SEA-campagnes moet worden uitgegeven. Dit budget kun je zelf bepalen.

Google houdt de advertentie in de zoekresultaten totdat het budget voor die dag is opgebruikt. Een maandbudget van 3000 euro kan bijvoorbeeld worden opgesplitst in 100 euro per dag. Maar hoeveel keer je advertentie in de zoekresultaten verschijnt, hangt af van de kosten per klik. De kosten per klik kunnen variëren van enkele centen tot enkele euro’s.

 

De kwaliteitsscore van Google

Google heeft een kwaliteitsscore ingevoerd als onderdeel van zijn beoordelingssysteem om te voorkomen dat advertenties van lage kwaliteit met hoge biedingen bovenaan de zoekresultaten terechtkomen. Deze is gericht op de eisen van de gebruiker en houdt rekening met hun online gedrag. Een goed doordachte SEA-campagne met hoogwaardige content zal aanzienlijk hoger scoren in de zoekmachines, omdat het behulpzaam en uitnodigend is voor de gebruiker.

Een groot voordeel van een hoge kwaliteitsscore is dat je als adverteerder minder betaald voor je kosten per klik. Omdat het voor Google duidelijker is dat mensen naar een goede website worden geleid. Het risico op een slechte ervaring is daarmee een stuk kleiner. Hier komt de connectie met een goede website, goede content en goede SEO om de hoek kijken. Zie hieronder waarom.

De kwaliteitsscore van Google beoordeelt de volgende factoren voor een effectieve advertentiecampagne:

  1. Verwachte klikfrequentie: dit is gebaseerd op hoe vaak de advertentie wordt weergegeven (vertoning) en het aantal klikken dat een advertentie oplevert. Advertenties met een hoge klikfrequentie worden als relevanter beoordeeld.
  2. Doorklikratio naar de zichtbare URL: als de URL die in de advertentie wordt gebruikt al veel klikken heeft opgeleverd, wordt de kwaliteitsscore van de advertentie ook hoger. Daarom hoeft de zichtbare URL niet overeen te komen met het linkdoel.
  3. Kwaliteit van bestemmingspagina: als een gebruiker op een pagina terechtkomt die relevant is, met een hoge kwaliteit informatie en gebruiksvriendelijkheid, zal de rangorde verbeteren.
  4. Relevantie van de advertentietekst: advertenties die de hoogste posities innemen, hebben titels en teksten die perfect passen bij de zoekopdracht. Hoe relevanter de advertentietekst, hoe beter de ranking.

 

Doelen van een SEA-campagne

Zoekmachineadvertenties bieden je de mogelijkheid om advertenties precies daar te plaatsen waar potentiële klanten naar hun gewenste producten en aanbiedingen zullen zoeken. Op deze manier gebruikt SEA advertenties om zoekopdrachten te beantwoorden, in plaats van de gebruiker te bestoken met ongewenste informatie. Als de advertentietekst en de bestemmingspagina nauw aansluiten bij de bedoelingen van de gebruiker, is de kans kleiner dat de zoekmachine die advertentie als spam beschouwt.

Aangezien de advertenties met de hoogste rangorde uiterst relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker, wordt adverteren in zoekmachines gelukkig geaccepteerd door de meerderheid van de gebruikers van zoekmachines. SEA is daarom een ​​effectief instrument om websiteverkeer te vergroten, merken te promoten en conversies te genereren.

Bedrijven gebruiken SEA over het algemeen om de volgende doelen te bereiken:

  1. Meer verkeer genereren: Het belangrijkste doel van adverteren in zoekmachines is om een ​​stroom bezoekers naar een website te leiden. SEA profileert zich daarom in de eerste plaats als een bron van verkeer voor nieuwe websites. In een strijd om de eerste plaats worden de advertenties gerangschikt op kwaliteit en relevantie, maar hun plaats op de eerste resultatenpagina kan ook worden veiliggesteld door een hoog bod.
  2. Merkbekendheid bevorderen: Zoekmachinereclame is een efficiënt marketinginstrument om onder meer de zichtbaarheid van een merk in haar vakgebied te vergroten. Een doel van een SEA-campagne zou daarom moeten zijn om trefwoordendiensten te bezetten met advertenties voor uw eigen productlijnen of diensten.
  3. Genereer conversies: Bovenal loont zoekmachine adverteren wanneer het bijdraagt ​​aan het werven van potentiële klanten (leads) of aan de verhoogde verkoop van producten en diensten. Advertentieprogramma’s zoals Google Ads maken het voor website-eigenaren mogelijk om precies te meten hoe vaak zoekmachine-advertenties tot conversies leiden, bijvoorbeeld wanneer een potentiële klant ook daadwerkelijk klant wordt.

 

Is zoekmachine adverteren de moeite waard?

SEA is zeker de moeite waard. Helemaal als je een van bovenstaande doelen wilt nastreven. Mijn advies is wel om SEA als extra aspect van je marketingstrategie te gebruiken. Voor het genereren van verkeer met behulp van veelvoorkomende zoekwoorden, vooral wanneer er veel concurrentie is in de organische zoekresultaten, voor lanceringen of voor tijdelijke acties zoals verkopen en aanbiedingen.

Aangezien adverteren vooral gericht moet zijn op het behalen van conversies, raad ik aan om specifieke zoekopdrachten te targeten. Deze zoekwoorden kun je met een goed onderzoek achterhalen. Vervolgens dienen de mensen geleid te worden naar een goede landingspagina. Met gebruiksvriendelijke website, goede informatie en een zo soepel mogelijk proces van informatie aanvragen of product kopen.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Laat het me dan weten!

Contactgegevens

Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio en online strateeg en analist. Samen met mijn team zorg ik voor een optimaal advies en/of uitvoering op het gebied van (online) marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.

Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let’s connect!