Wat is webanalyse?
Webanalyse is het proces van het analyseren van het gedrag van bezoekers van een website. Hoe ze binnenkomen en wat ze vervolgens op de website doen. Zo meet en rapporteer je de activiteiten die op een website gedaan worden. Inclusief het gebruik van een website en de onderdelen, zoals webpagina’s, afbeeldingen en video’s. En zet je dit om in informatie en verbeteringen.
Gegevens die je via webanalyse verzamelt omvatten verkeersbronnen, verwijzende sites, paginaweergaven, gevolgde paden en conversiepercentages. De verzamelde gegevens gebruik je vervolgens om zakelijke beslissingen te vergemakkelijken en beter te stroomlijnen.
Webanalyse stelt een bedrijf in staat klanten te behouden, meer bezoekers aan te trekken en het bedrag dat elke klant uitgeeft te verhogen.
Wat heb je aan webanalyse (Analytics)
Webanalyse verwijst naar het proces van het verzamelen van websitegegevens en het vervolgens verwerken, rapporteren en analyseren om een online strategie te creëren om de website-ervaring te verbeteren.
Webanalyse:
- Optimaliseert marketingcampagnes
- Begrijpt je websitebezoekers
- Analyseert websiteconversies
- Verbetert de gebruikerservaring van de website/webshop
- Verhoogt je positie in de zoekmachines
- Begrijpt en verbetert verwijzingsbronnen
- Boost online resultaat
Het doel van webanalyse is om te dienen als een bedrijfsstatistiek voor het promoten van specifieke producten bij de klanten die ze het meest waarschijnlijk zullen kopen. En om te bepalen welke producten een specifieke klant waarschijnlijk zal kopen. Dit kan helpen om de verhouding tussen omzet en marketingkosten te verbeteren.
Naast deze functies kunnen webanalyses het (door)klikgedrag van klanten binnen een website volgen, bepalen van welke kanalen/campagnes klanten het vaakst aankomen, en communiceren met browsers om online gedrag te volgen en te analyseren. De resultaten van webanalyse worden geleverd in de vorm van tabellen, grafieken en grafieken.
Het belang van webanalyse
De website van je bedrijf is waarschijnlijk de eerste plaats waar je gebruikers terechtkomen om meer over je product te weten te komen. In feite is je website ook een product. Daarom kunnen de gegevens die je verzamelt over je websitebezoekers je veel vertellen over hen en hun website- en productverwachtingen. Hieronder een paar redenen waarom webanalyse belangrijk is.
Begrijp je websitebezoekers
Hulpprogramma’s voor webanalyse onthullen belangrijke details over je sitebezoekers, inclusief hun gemiddelde tijd die op de pagina wordt doorgebracht. En of ze een nieuwe of terugkerende gebruiker zijn, en welke inhoud het meeste verkeer trekt. Met deze informatie leer je meer over welke delen van je website en product gebruikers en potentiële klanten het meest interesseren.
Een analysetool kan je bijvoorbeeld laten zien dat een meerderheid van je websitebezoekers op je Duitse site terechtkomen. Je kunt deze informatie gebruiken om ervoor te zorgen dat je een Duitse versie van je product hebt die goed is vertaald om aan de behoeften van deze gebruikers te voldoen.
Analyseer websiteconversies
Conversies kunnen echte aankopen betekenen, aanmelden voor je nieuwsbrief of het invullen van een contactformulier op je website. Webanalyse kan je informatie geven over het totale aantal van deze conversies, hoeveel je hebt verdiend met de conversies, het percentage conversies (aantal conversies gedeeld door het aantal websitesessies) en het verlatingspercentage. Je kunt ook het ‘conversiepad’ zien, dat je laat zien hoe je gebruikers door je site zijn gegaan voordat ze een conversie hebben uitgevoerd.
Door naar de bovenstaande gegevens te kijken, kun je conversieratio-optimalisatie (CRO) doen. CRO helpt je bij het ontwerpen van uw website om de optimale kwantiteit en kwaliteit van conversies te bereiken.
Boost je zoekmachine optimalisatie (SEO)
Door je webanalysetool te koppelen aan Google Search Console, is het mogelijk om bij te houden welke zoekopdrachten het meeste verkeer voor je site genereren. Met deze gegevens weet je welk type inhoud je moet maken om die vragen te beantwoorden en de positie van je site in de zoekresultaten te verbeteren.
Begrijp de best presterende inhoud
Met hulpprogramma’s voor webanalyse kunt u ook leren welke inhoud het beste presteert op uw site, zodat u zich kunt concentreren op de soorten inhoud die werken en die informatie ook kunt gebruiken om productverbeteringen door te voeren. U merkt bijvoorbeeld dat blogartikelen die over design gaan, het populairst zijn op uw website. Dit kan erop wijzen dat uw gebruikers de ontwerpfunctie van uw product belangrijk vinden (als u design aanbiedt als productfunctie), zodat u meer middelen kunt investeren in de ontwerpfunctie. De populaire content op uw website kan ook ideeën opleveren voor nieuwe productfuncties.
Verwijzingsbronnen begrijpen en optimaliseren
Webanalyse vertelt u wie uw belangrijkste verwijzingsbronnen zijn, zodat u weet op welke kanalen u zich moet concentreren. Als je 80% van je verkeer van Instagram krijgt, weten de marketeers van je bedrijf dat ze moeten investeren in advertenties op dat platform.
Webanalyse laat u ook zien op welke uitgaande links op uw site mensen klikken. Het marketingteam van uw bedrijf kan een wederzijds voordelige relatie met deze externe websites ontdekken, zodat u contact met hen kunt opnemen om samenwerkings- of kruisverwijzingsmogelijkheden te verkennen.
Webanalysetool
Gebruik een webanalysetool om automatisch belangrijke prestatiestatistieken van de site bij te houden, zoals bouncepercentage, conversiepercentage, maandelijkse unieke bezoekers en meer.
Enkele veelvoorkomende problemen met webanalyse zijn dat het overweldigend kan zijn om zoveel statistieken bij te houden, dat gegevens niet altijd nauwkeurig zijn en dat de privacy van gegevens in gevaar kan komen. Zoek een analysetool die deze problemen effectief aanpakt. En zoek hulp om de juiste gegevens naar voren te halen en de juiste gegevens aan de juiste doelen te koppelen.
Het proces van webanalyse omvat:
- Bedrijfsdoelen stellen: de belangrijkste statistieken definiëren die het succes van je bedrijf en website bepalen
- Gegevens verzamelen: verzamelen van informatie, statistieken en gegevens over websitebezoekers met behulp van analysetools
- Gegevens verwerken: de onbewerkte gegevens die u hebt verzameld omzetten in zinvolle ratio’s, KPI’s en andere informatie die een verhaal vertellen
- Rapportagegegevens: de verwerkte gegevens weergeven in een gemakkelijk leesbaar formaat
- Een online strategie ontwikkelen: een plan maken om de website-ervaring te optimaliseren om zakelijke doelen te bereiken
- Experimenteren: A/B-tests doen om te bepalen wat de beste manier is om de prestaties van de website te optimaliseren
Je kunt deze informatie gebruiken om slecht presterende pagina’s te optimaliseren en beter presterende pagina’s op je website verder te promoten.
Kun je hier hulp bij gebruiken? Laat het me dan weten!
Contactgegevens
Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio en online strateeg en analist. Samen met mijn team zorg ik voor een optimaal advies en/of uitvoering op het gebied van (online) marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.
Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let’s connect!