Tel: 06 - 151 548 27 info@pedio.nl

Wat is Conversieratio-optimalisatie (CRO)?

Conversieratio-optimalisatie (CRO) is het systematische proces van het verhogen van het percentage websitebezoekers dat een gewenste actie onderneemt. Of het nu gaat om het invullen van een formulier, klant worden, contact opnemen, een blog bekijken of een andere actie. Het CRO-proces houdt in dat je begrijpt hoe gebruikers door jouw site gaan, welke acties ze ondernemen en wat hen ervan weerhoudt je doelen te bereiken.

 

Wat is een conversie?

Een conversie is de algemene term voor een bezoeker die een sitedoel voltooit. Doelen zijn er in vele soorten en maten. Als je jouw website gebruikt om producten te verkopen, is het primaire doel (ook wel macro-conversie genoemd) dat de gebruiker een aankoop doet. Er zijn kleinere conversies die kunnen plaatsvinden voordat een gebruiker een macro-conversie voltooit, zoals het aanmelden om e-mails te ontvangen. Dit worden micro-conversies genoemd.

Voorbeelden van conversies

Macro-conversies:

  • Een product kopen op de site
  • Offerte aanvragen
  • Abonneren op een dienst

Voorbeelden van micro-conversies:

  • Aanmelden voor e-maillijsten
  • Een account aanmaken
  • Contactformulier aanklikken
  • Een product aan de winkelwagen toevoegen

 

Wat is een conversieratio?

De conversieratio van je site is het aantal keren dat een gebruiker een doel voltooit, gedeeld door je siteverkeer. Als een gebruiker bij elk bezoek kan converteren (bijvoorbeeld door een product te kopen), deel je het aantal conversies door het aantal sessies (het aantal unieke keren dat een gebruiker jouw site heeft bezocht). Als je een abonnement verkoopt, deel je het aantal conversies door het aantal gebruikers.

Optimalisatie van de conversieratio vindt plaats nadat een bezoeker je site heeft bereikt. Dit is anders dan conversie-optimalisatie voor SEO of betaalde advertenties die zich richt op wie vanuit de organische zoekresultaten doorklikt naar je site, hoeveel klikken je ontvangt en welke zoekwoorden verkeer genereren. Gecombineerd bieden ze wel de input die je nodig hebt voor een optimale CRO.

 

De sleutel tot succesvolle optimalisatie

Om te optimaliseren voor conversiepercentages, moet je weten waar, wat en voor wie je moet optimaliseren. Deze informatie is de basis van succesvolle CRO-strategieën. Waar moeten de conversies plaatsvinden? Wie is de ideale klant? Welke conversie zijn er? Wat is dit waard? 

Als je bovenstaande vragen duidelijk hebt, ga je controleren of dit momenteel op de website naar wens verloopt. Je verzameld de data en zet dit om in informatie. Data is cruciaal bij CRO. Als je geen gegevens verzamelt, moet je alleen op basis van onderbuikgevoelens wijzigingen aanbrengen. En beslissingen nemen op basis van onderbuikgevoelens in plaats van data, is meestal een verspilling van tijd en geld. 

Dit zie ik overigens nog erg vaak gebeuren. Dat verbeteringen op de website en in middelen gedaan wordt op basis van:

  • Gissen, ingevingen en onderbuikgevoelens.
  • Het blind volgen van de concurrentie.
  • De baas of de manager het zegt, op basis van ‘ervaring’.

Al deze voorbeelden hebben iets gemeen: ze zijn niet gebaseerd op data en zijn daarmee volkomen willekeurig en onderbouwd. Mijn advies is om de tijd te besteden aan het verzamelen en analyseren van je websitegegevens, zodat je zinvolle tests kunt maken op basis van duidelijke inzichten. Niemand houdt ervan om tests uit te voeren die niet slagen. Of om werk te doen dat niets oplevert.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Laat het me dan weten!

Contactgegevens

Hallo, mijn naam is Maikel Velt. Eigenaar van Pedio en online strateeg en analist. Samen met mijn team zorg ik voor een optimaal advies en/of uitvoering op het gebied van (online) marketing, communicatie en vormgeving. Met meetbare en maximale resultaten. Hulp nodig? Neem dan contact met me op via onderstaande gegevens.

Wil je meer weten over mij en mijn ervaring kijk dan op mijn LinkedIN-pagina. Let’s connect!